top of page

Vår historie

Fra en liten dagsfestival i 1982 til en tredagers rockefest i 2022.

Kommunal kulturkonsulent, musiker og tidligere fjellparker Arne Skage forteller i dokumentaren ”Fjellstøt” fra 2015 at ideen til festivalen ble til da Stene Osmundsen (The September When, Ingenting, Leif & Kompisane) var på søndagstur i Fjellparken med familien. Da han så nedover det naturlige amfiet omkranset av skog og stein, tenkte han ”her må vi jo lage festival”.


Og slik ble det: den første Fjellparkfestivalen gikk av stabelen søndag 11. juli 1982. Programmet den gang var en tilpasset hybrid. Man skulle ikke konkurrere med de etablerte kulturene i Flekkefjord; fotballfolket skulle rekke hjem til VM-finalen samme kveld, og for menighetene var det rikelige innslag med gospel og glad Jesus-musikk i tillegg til rocken.


Siden har festivalen utviklet seg i takt med tiden, men også mot den. Festivalen har vært framsynt og ”booket de store da de enda var små”, og har hele veien presentert eksperimentelle og alternative uttrykk i tillegg til de største headlinerne på plakaten. Utover nittitallet fikk man endelig en slags skjenkeordning, før den endelige bevillingen kom i 2001, og i 2006 utvidet man fra en dager til først to, så tre – hvorav torsdagskonsertene avholdes på den lokale klubben Kameleonen, mens fredagen og lørdagen arrangeres i Fjellparken.


Samtidig har vi unngått veksthysteriet som rammer altfor mange norske festivaler. Alle generasjoner med fjellparkere har vært bevisst på festivalens størrelse og budsjettert realistisk, og ungdommene i styret har bygd sten for sten – men alltid på sikker grunn.

Festivalen fortsetter inn i nye jubileum som aldri før, med en ny generasjon med flotte, unge flekkefjæringer klare til å bære forsterkere, pynte trær, selge vafler og – etter hvert – ta over roret på skuta når gæmlisene på femogtjue legger inn arrangørårene og løser billett i stedet.

Historien bak: Welcome

Fjellstøt (2015)

F**K ÅFF Productions i samarbeid med BVTV presenterer herved "Fjellstøt" - en film om Fjellparkfestivalen, en idealistisk, ungdomsdrevet rockefestival i Flekkefjord.

 På en høyde en snau kilometer utenfor den lille trehusbyen Flekkefjord, i den sagnomsuste Fjellparken, eksploderer det littegrann den tredje helga i juli hvert år. Og det har det gjort siden 1982, da en ung, musikkgal flekkefjæring var på søndagstur og fant ut at "her må vi jo lage festival". Denne festivalen er nå, med sine over 35 år, Norges lengstlevende rockefestival – og mye eldre enn samtlige styremedlemmer. Etter hvert som generasjonene har aldret og gitt arven videre, har nye kommet fram, klare til å bære forsterkere, pynte trær, selge vafler og – etter hvert – ta over roret på skuta når gæmlisene på femogtjue legger inn arrangørårene sine og løser billett i stedet. I denne filmen fra 2015-festivalen kommer dokumentaristene Jørgen og Marius tett på de unge idealistene som driver festivalen, og følger dem gjennom opprigg og forberedelser, helt til bandene står på scenen og de tre hellige rockedagene i Flekkefjord går sin seiersgang. De zoomer også ut, og ser på hva rockefestivalen har gjort, og fortsetter å gjøre, med den lille byen ved sørlandskysten.

Historien bak: HTML Embed
bottom of page