top of page

Vår historie

Fra en liten dagsfestival i 1982 til en tredagers rockefest i 2022.

Kommunal kulturkonsulent, musiker og tidligere fjellparker Arne Skage forteller i dokumentaren ”Fjellstøt” fra 2015 at ideen til festivalen ble til da Stene Osmundsen (The September When, Ingenting, Leif & Kompisane) var på søndagstur i Fjellparken med familien. Da han så nedover det naturlige amfiet omkranset av skog og stein, tenkte han ”her må vi jo lage festival”.


Og slik ble det: den første Fjellparkfestivalen gikk av stabelen søndag 11. juli 1982. Programmet den gang var en tilpasset hybrid. Man skulle ikke konkurrere med de etablerte kulturene i Flekkefjord; fotballfolket skulle rekke hjem til VM-finalen samme kveld, og for menighetene var det rikelige innslag med gospel og glad Jesus-musikk i tillegg til rocken.


Siden har festivalen utviklet seg i takt med tiden, men også mot den. Festivalen har vært framsynt og ”booket de store da de enda var små”, og har hele veien presentert eksperimentelle og alternative uttrykk i tillegg til de største headlinerne på plakaten. Utover nittitallet fikk man endelig en slags skjenkeordning, før den endelige bevillingen kom i 2001, og i 2006 utvidet man fra en dager til først to, så tre – hvorav torsdagskonsertene avholdes på den lokale klubben Kameleonen, mens fredagen og lørdagen arrangeres i Fjellparken.


Samtidig har vi unngått veksthysteriet som rammer altfor mange norske festivaler. Alle generasjoner med fjellparkere har vært bevisst på festivalens størrelse og budsjettert realistisk, og ungdommene i styret har bygd sten for sten – men alltid på sikker grunn.

Festivalen fortsetter inn i nye jubileum som aldri før, med en ny generasjon med flotte, unge flekkefjæringer klare til å bære forsterkere, pynte trær, selge vafler og – etter hvert – ta over roret på skuta når gæmlisene på femogtjue legger inn arrangørårene og løser billett i stedet.

Historien bak: Welcome

Fjellstøt (2015)

Se kortdokumentar om Fjellparkfestivalen, laget av F**K ÅFF Productions i samarbeid med BVTV.

Historien bak: Video
bottom of page